top of page
  • vanbeurdenellen

De energetische werking van steunzolenSteunzolen. Ik draag ze zelf ook en volgens een peiling die ik deed bij mijn Instagram volgers, draagt bijna 50% van jullie podologische of steunzolen. Dat is echt heel veel. Hoog tijd dus dat ik hier eens wat dieper op in ga, want die zolen doen toch echt wel wat met jou op energetisch vlak en met je proces. Steunzolen werken namelijk in op je bewegingsapparaat of op hoe je in het leven staat en hoe je door het leven beweegt of zelfs loopt.


Als je steunzolen nodig hebt, dan heb je bepaalde klachten, daar is een reden voor. Je lichaam zet zich eigenlijk op een bepaalde manier, omdat dat op één of andere manier comfortabeler en beter voelt, wat dan resulteert in die klachten. Als het niet comfortabeler of beter zou voelen, zou je lichaam die houding ook niet creëren.


Jouw manier van bewegen en de daaruit komende klachten weerspiegelen bepaalde patronen. Patronen die tonen hoe jij je door het leven beweegt of hoe jij in het leven staat. Jouw systeem haalt daar dus een bepaald voordeel uit, want anders zou je dat niet doen.


Wat gebeurt er als je met die klachten aan de slag gaat en steunzolen laat maken? Die zolen gaan eigenlijk je systeem corrigeren en jou juist zetten. Maar je systeem en bewegingsapparaat hebben dat eigenlijk helemaal niet zo graag. Want je gaat patronen triggeren die je eigenlijk gewoon in stand wil houden, omdat dat juist heel comfortabel is. Je wordt dus eigenlijk door die steunzolen op een stabielere manier in het leven gezet of gedwongen om op een stabielere manier door het leven te gaan, waardoor die patronen op jouw energetische emotionele laag worden losgemaakt. Dus wordt de pijn of wat daar onder zit losgemaakt en ga je dat in je proces op je pad krijgen. Je gaat dus de mogelijkheid krijgen om dat te doorvoelen, af te voeren en dus om de lading daar weer af te krijgen. Eigenlijk gaat het dus vooral over een duwtje geven aan je eigen proces.


Als je aan de slag gaat met hetgeen dat op je pad komt, wat betekent dat je het ook helemaal kunt vastpakken en je al het innerlijke werk en voelwerk doet dat erbij hoort, dan zal je houding ook veranderen en de klachten verdwijnen. Daardoor ga je je steunzolen zelf overbodig maken. Want de redenen waarom je lichaam in het verleden besloot om op een bepaalde manier door het leven te gaan bewegen, die redenen ga je op een veel diepere onderliggende laag aanpakken en eruit halen. En dan gaat het over je hele bewegingsapparaat, zoals je voeten, je nek, je knieën, je heupen, alles.


Kan je jezelf dan helemaal genezen van je klachten? Nee, dat is jammer genoeg niet altijd mogelijk en afhankelijk van hoeveel schade er al is aangericht. Bijvoorbeeld bij een vergevorderde hallux valgus ga je verdere schade kunnen stoppen, maar je gaat de bestaande schade waarschijnlijk niet ongedaan kunnen maken. Ik zeg niet dat het niet kan, maar dat is wel heel erg moeilijk.


Als je met die klachten aan je bewegingsapparaat aan de slag gaat, is het belangrijk om je inzichten tijdens het proces te koppelen aan bepaalde thema’s in jouw leven. En dat is zeker zo als je net steunzolen begint te dragen en je systeem lichtjes in shock gaat. Dat is niet echt in shock, maar je lichaam zal toch aanpassingen moeten doen en zijn lichamelijke patronen moeten loslaten.


Een patroon dat ik vaak zie is dat sommige mensen te ver doorslaan naar de mannelijke of vrouwelijke kant van hun persoonlijkheid. Denk dan aan een hallux valgus aan je rechtse voet. De rechtse kant van je lichaam heeft namelijk te maken met jouw mannelijke kant, met ratio, logica en thema’s zoals actie. Heel vaak gaat het dan over teveel willen doen of het gevoel hebben dat je nooit genoeg doet. Of een kramp op “actie nemen” en dus teveel in je hoofd zitten.


Jouw linkse kant is jouw vrouwelijke kant en jouw vrouwelijke energie.

Wat ik daar vaak zie is een hallux valgus aan de linkse kant of ook wel een verpleegsterknobbel genoemd. Dat heeft dan te maken met het doorschieten in het “zorgen voor”, dus eigenlijk te ver gaan in de vrouwelijke kant.


Het kan ook zijn dat er een hallux valgus aan alle twee de kanten is. Dus dat er echt wel een disbalans zit of dat je in disbalans kunt geraken aan alle twee de kanten. Afhankelijk van aan welke kant het probleem speelt, kan je dat proberen te koppelen aan thema’s in jouw leven om zo sneller te kunnen vastpakken waarover het gaat. Niet dat dat altijd nodig is, maar ik weet uit ervaring dat het wel helpt om dat te kunnen doorvoelen, als je hoofd je gevoel mee kan volgen.


Ik heb mezelf toch quasi helemaal kunnen genezen van een best hardnekkig hielspoor en een beginnende hallux valgus die daar mee samenhing. Ik zeg quasi helemaal, want dat blijft toch wel een aandachtspunt, patronen kunnen echt heel erg diep gaan. Ik heb daar toch wel heel de medische wereld mee afgelopen om dan te beseffen dat eigenlijk vooral het innerlijk werk was dat geholpen heeft. Het enige wat ik niet heb gedaan is cortisone laten inspuiten, want dat wou ik echt niet doen, dat is veel te invasief. Maar ik heb wel al de rest gedaan, zoals een echo, platen, shockwave therapie tot 3-4 keer toe, gewone steunzolen en uiteindelijk podologische zolen. Ik heb dus zowel gewone steunzolen als podologische steunzolen gehad, maar met die laatste heb ik veel betere ervaringen, omdat die in mijn ogen veel holistischer werken.


Wat voor mij dus echt gewerkt heeft, was de combinatie van podologische zolen, samen met het innerlijk werk en ook wel een beetje kine of stretchen. Dus eigenlijk het losmaken van de kramp of het vastzitten. Maar kine en stretchen hebben dus ook wel gewerkt. Bij voetproblemen hoor je vaak dat je een tennisbal onder je voet moet rollen om wat vast zit in je voet losser te maken. En als je gaat stretchen ga je eigenlijk het vastzittende patroon of de kramp losmaken, waardoor de bijbehorende emoties loskomen en ze op je pad komen, zodat je ook weer de mogelijkheid krijgt om ze af te voeren. Bij mij is het zo dat als ik een kramp krijg of ik voel dat het ergens vast zit, en ik kan dan ook echt opgaan in die stretch, dat die emoties die daar zaten snel loskomen en dat ik ze binnen de paar uur ook heb afgevoerd. Dus ik kan die link heel goed maken, maar ik weet dat dat niet zo gemakkelijk is. Ik heb dat ook heel lang niet gekund.


Vroeger dacht ik dat ik mijn steunzolen echt wel nodig had om geen last te hebben, maar nu heb ik ze eigenlijk niet meer nodig. Ik gebruik ze nog wel omdat ik het eigenlijk fijn vind om me op die manier te laten ondersteunen en omdat ik mezelf die stabiliteit op die manier ook wel gewoon gun, zodat ik het zelf niet moet doen. Ja, dat is comfortabel :-).


Deze blog is geschreven door copywriter Ellen Writes en is gebaseerd op deze Instagram-live. In deze live zit meer informatie vervat dan in deze blog. Dus als het onderwerp je boeit, herbekijk dan ook zeker de live!Dit artikel verscheen eerst op annemiejansen.be en het origineel kan je daar ook nalezen.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page