top of page
  • vanbeurdenellen

The witches are back!


Je voelt het meer en meer en langs alle kanten. Het hangt in de lucht. Zo werd er in 2021 in Lier een nieuw gedenksteen geplaatst voor Catelyne Van Den Bulcke, de bekendste heks uit de Kempen. Er was een tentoonstelling over heksen in Brussel. Op Internationale vrouwendag 2022 werd in Schotland de veroordeling en verbranding van alle heksen die daar ooit zijn gebeurd recht gezet. En dat waren er veel, 3000 à 4000.


Voor mij is dit een thema dat mij heel erg raakt, aangezien ik ooit één van die heksen was die op de brandstapel terecht kwam.


Dat brengt mij op een oud maar ook zeer actueel thema: de lessen die de brandstapel met zich meebracht. Want ja, die zijn er. En ze zijn zo waardevol. De brandstapels waren hard, maar ze waren ook nodig.


Eerst en vooral, wat is een brandstapel?


Je kan dat best bekijken als een veroordeling tot op het bot. Er is een andere partij, in dit geval de maatschappij, die jou door en door slecht vindt. Zo slecht dat ze jou opstoken. De fysieke brandstapels, die zijn er vandaag gelukkig niet meer, maar er zijn nog wel hedendaagse brandstapels. Er zijn nog heel veel oordelen. En soms worden mensen ook nu nog gewoon veroordeeld tot op het bot, niet fysiek, maar wel emotioneel. Dus de fysieke brandstapels zijn misschien wel weg, maar de emotioneel energetische zeker niet.


Wat hebben we daaruit te leren?


De grote les van de brandstapels is om uit het vechten te stappen. Dus om te stoppen met vechten en het vellen van oordelen, maar ook om de mensen die jou veroordelen met liefde te bekijken. Het is belangrijk om een oordeel niet binnen te pakken, maar om dat te zien als wat het is. Een oordeel zegt namelijk meer over de persoon die het geeft, dan over jezelf. En hoe hard die les ook is, dat is echt super belangrijk. Daarnaast moet je ook leren dat elke keer dat jou iets overkomt, waarbij je voelt dat je wil vechten, je te verzetten tegen de brandstapel, dat je zorgt dat je elke keer opnieuw naar binnen keert. En jezelf vraagt: ‘Wat heb ik hier van te leren?’. Wat ook vandaag heel belangrijk is. Kijk naar de oorlog in het oosten, er wordt langs alle kanten gevochten.


Waaruit bestaat dan die dualiteit waartegen we vechten?


Een heks is de hele vrouwelijke kant van het energetische, van de magie. De Moeder Aarde-kant, de kant van kruiden, eten, krachtplaatsen en gezondheid. De hele aardse kant. En de alchemist is eerder de mannelijke kant, de mannelijke tovenaar. Hij is ook minder gelinkt aan Moeder Natuur maar meer aan het veld, aan de kwantumfysica, aan bijvoorbeeld manifesteren. Dit is ook de kant van de natuurlijke autoriteit, van het natuurlijk leiderschap. De les die ik heb geleerd achter het vechten, is dat ik tijdens mijn proces mij ook mijn alchemistendeel heb mogen toe-eigenen. Zo leer ik bijvoorbeeld steeds beter en beter de tijd te beïnvloeden. Die mannelijke kant, die macht, die hadden wij in de middeleeuwen nog niet. Ah nee, want ze werd tegen ons gebruikt door de mannelijke maatschappij en de kerk.


Dus wat gebeurt er als je uit het vechten stapt en je alle lessen achter de brandstapel hebt geleerd?


Dan gaan we ons ook de mannelijke kant van de magie toe-eigenen. En als we zowel dat mannelijke als vrouwelijke integreren in onszelf, dan betekent dat eigenlijk het einde van het gevecht in onszelf. En laat dat nu exact zijn wat er nodig is in de wereld. Het einde van de dualiteit.


En wij heksen, priesteressen, kruidenvrouwen, wild women of wijze vrouwen van nu, wij hebben daarin een belangrijke taak. De nieuwe heks heeft zowel die vrouwelijke als die mannelijke kant. Zoveel te meer je in jezelf de twee delen kan integreren, zoveel te beter je ook andere mensen kan begeleiden in het integreren van al die delen en in het stoppen met vechten in zichzelf.


Tegelijkertijd laat de nieuwe heks ook een bepaalde donkere kant achterwege. Elke heks heeft een donkere kant, die er op zich wel mag zijn, maar er niet meer hóéft te zijn of er alleen nog mag zijn voor het grotere geheel. Ik gebruik zelf mijn donkere kant in mijn coachings. Als ik bijvoorbeeld bij een klant een vlek zie, dan vraag ik of ik daar eens op mag duwen, of ik eens in die pijn mag prikken, zodat zij hem ook kan zien en voelen. Is dat donker? Ja en nee, want op zich ga ik daar wel iemand pijn mee doen, maar het is wel juist dát wat er nodig is. Dus dat is meer de donkere kant voor het goede gebruiken. Zodanig dat zowel het donker als het licht er mogen zijn en het donker ook aan het licht kan komen.


Wat is het energetische belang van die rechtzetting in Schotland?


Die rechtzetting betekent voor mij dat de les geleerd is aan beide kanten. Dat zowel de heksen een les geleerd hebben, maar dat er ook langs die mannelijke machtskant een soort vergeving op zit en dat daar ook een les geleerd is. En vanaf het moment dat de lading langs de twee kanten weg is, dat er langs beide kanten vergeving is, dan kunnen we “move on”. En vooral ook “let’s go”.

Liefste mede-heksen, wijze vrouwen, priesteressen, wild women of mannen met een heksenkant, iedereen waarmee dat resoneert: pak die kracht, pak ook die lessen van die brandstapel, van die veroordelingen. Integreer al die mannelijke en vrouwelijke delen in jezelf die nog geïntegreerd willen worden, zodanig dat we kunnen herrijzen en de wereld kunnen verbeteren.


Dus stap uit het gevecht. In eerste instantie uit het gevecht met jezelf. Uit het gevecht met de ander. En beetje bij beetje stoppen we zo ook het gevecht in de wereld.Dit artikel werd geschreven voor annemiejansen.be maar werd tot op heden nog niet gepubliceerd.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page